Boost je sportprestaties – Geannuleerd
Geannuleerd wegens omstandigheden
Workshop voor duursporters voor het verbeteren van ademhaling en mobiliteit.
Dat krachttraining een belangrijk onderdeel is van je totale sporttraining is niks nieuws. Het is essentieel om je fitheid en algehele gezondheid te trainen, je sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.
Maar minstens zo belangrijk als kracht is het trainen van je ademhaling(-spieren) en je mobiliteit. En ook al lijken ze op het eerste oog niets met elkaar te maken te hebben, is het tegendeel waar. Er is wel degelijk een belangrijke samenhang. Bovendien zijn ze ook nog eens relatief makkelijk te trainen. Ademhalen gaat vanzelf, maar niet altijd vanzelf goed.
Til je sportprestaties naar een hoger niveau zonder te sporten
Of je nu een gepassioneerde hardloper bent die de kilometers verslindt of een toegewijde wielrenner die de wegen domineert, als duursporter weet je dat succes niet alleen afhangt van de tijd die je op het parcours doorbrengt. Ook buiten het parcours zijn er verschillende factoren die bijdragen aan of juist belemmerend zijn voor het bereiken van jouw sportieve doelen.
Een van de elementen die de meeste sporters over het hoofd zien is het belang van een goede ademhaling voor, tijdens en na het sporten. De adem is je belangrijkste energiebron. Maar liefst 80% van onze energie halen we uit zuurstof en het overgrote deel van de afvalstoffen verlaat je lichaam via de uitademing.
Bij veel sporters is de ademhaling niet optimaal. Er wordt van alles getraind om sterker en beter te worden, behalve de belangrijkste ademspier: het middenrif.
Een goede ademhaling is er een die passend is bij en adaptief is aan de activiteit en omstandigheden met optimaal gebruik van het middenrif, de ademspieren, longen en de longcapaciteit.
Wanneer je ademhaling niet optimaal is, spreek je van een dysfunctionele ademhaling. Wat veel (duur)sporters nog niet weten, is dat een dysfunctioneel ademhalen (zeer) negatieve consequenties kan hebben voor het behalen van goede sportprestaties. Dit geldt zowel voor professionals, amateurs als recreatieve sporters. En ook dat het in veel gevallen eenvoudig te herstellen en trainen is, waardoor je je sportprestaties snel naar een hoger niveau kunt tillen.
Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij een dysfunctionele ademhaling. Stress is waarschijnlijk de grootste en meest voor de hand liggende. Maar er zijn ook talloze andere oorzaken. Denk aan een verkeerde houding tijdens het (hard)lopen of fietsen, je bewegingsvrijheid en mobiliteit, techniek, gewoontes of een gebrek aan kennis over ademhaling.
Buiten adem betekent buiten controle van de adem.
Het mooie van de adem is dat hij zowel een rol kan spelen bij het verhogen van de inspanning als de ontspanning. Je ademhaling werkt als een afstandsbediening. Wanneer je leert je ademhaling te sturen, kun je invloed uitoefenen op zowel je ‘fight& flight’ als je ‘rest &digest’ kant van je autonome zenuwstelsel.
“Als de ademhaling niet genormaliseerd is, kan er geen andere beweging plaatsvinden.”
Ademhalen is bewegen. Om goed te kunnen bewegen en functioneel te kunnen ademen heb je zowel een goede houding, flexibiliteit als goed getrainde ademspieren nodig. Alleen dan kan de energie ook in voldoende mate worden vrijgegeven aan onze spieren, zodat we genoeg kracht hebben.
Een van de oplossingen voor het verbeteren van je ademhaling is het vergroten van je mobiliteit. Door je mobiliteit te vergroten, vergroot je namelijk je ademcapaciteit. En met een grotere ademcapaciteit, kun je meer energie in je spieren vrijmaken. Je vergroot simpelweg je kracht en duurvermogen. Door je (ademhalings)spieren op de juiste manier te trainen maak je je ribbenkast flexibeler, zodat je beter kunt bewegen en meer zuurstof kunt opnemen en afvalstoffen makkelijker en efficiënter kunt afvoeren. Zo is de cirkel weer rond.
Trainen kost tijd. Soms veel tijd. Zeker voor duursporters. Er zitten ‘maar’ 24 uur in een dag en je hebt beperkt tijd en mogelijkheid om te trainen. Vaker dan twee of drie keer per week is voor de meeste mensen niet haalbaar. Sla je eens over omdat je geen tijd hebt, dan betaal je de volgende keer vaak de prijs. Het trainen voelt als zwoegen en belemmert mogelijk zelfs je plezier. Dat maakt de drempel om weer te gaan soms alleen maar groter.
Of je zou wel meer willen sporten, maar je lijf heeft tijd en energie nodig om te herstellen na een training. Daarom zou je je hersteltijd best willen verkorten.
Door het invoegen van een paar korte, eenvoudige adem- en mobiliteitsoefeningen in je trainingsroutine vergroot je in korte tijd je uithoudingsvermogen, kracht en herstelcapaciteit. Hierdoor train je je lichaam zonder te sporte, verhoog je je sportprestaties en vergroot je het sportplezier.
Tijdens deze workshop leer je de meest effectieve aspecten voor het trainen van je ademspieren, het verhogen van je CO2-tolerantie en het verbeteren van je mobiliteit.
Er staat een interactieve workshop op het programma voor alle niveaus, waarbij je actief aan de slag gaat met verschillende oefeningen. We geven uitleg en gaan vooral oefenen en ervaren, en je kunt uiteraard vragen stellen. De focus ligt hierbij echt op praktijkervaring opdoen en implementatie in je trainingsroutine. Je leert deze middag echt iets waardevols waar je tijdens het (duur)sporten en tussen de trainingen door gegarandeerd profijt van gaat hebben.
Deze workshop wordt gegeven door twee zeer goed opgeleide en ervaren coaches Tommie Meeter, afgestudeerd HBO Sportkunde en fitnesstrainer bij Body Dynamics en Janine van Dam, eigenaar van Jezelf Inzicht Ademcoaching.
Omdat dit de eerste keer is dat we deze workshop geven, bieden we die eenmalig tegen een gereduceerd tarief aan. Heb je interesse? Meld je dan aan vóór 5 april a.s. via info@jezelf-inzicht.nl. De workshop gaat door bij minimaal 15 deelnemers. Er is plek voor 25. Vol = vol!
Datum: zaterdag 13 april
Tijdstip: 12.30 – 16.30 uur
Locatie: LifeJoy Tiel, Zuiderhavenlaan 6
Bijdrage: € 49,50 p.p. incl. drinken en kleine versnaperingen
We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
Sportieve groet,
Tommie en Janine